Top 10 JavaScript Interview Questions?

1 . What are the differences between == and === ?

Answer: The difference between ==(abstract equality) and ===(strict equality) is that the == compares by value after coercion and === compares by value and type without coercion.

  • if one operand is Boolean and the others are non-boolean, Boolean will be converted to a number.
  • While comparing a string or number with an object, the object will be converted to a primitive type.

2. Explain Event Bubbling?

Answer: When an event is triggered from an element, the event handler/event listener tied to that event is called. When an event is fired on an element that has parent elements, it runs through a “bubbling” phase. During the “bubbling” phase, the browser checks to see if the element that triggered the event has an event handler registered to it. If it does, it runs the event handler. If it does not, it moves to the parent element and checks if it has an event handler registered to it. The browser continues to move up the chain of parent elements, checking for and executing registered event handlers, until it reaches the root element.

3 . What’s the value of this in JavaScript?

Answer: Basically, this refers to the value of the object that is currently executing or invoking the function. I say currently due to the reason that the value of this changes depending on the context on which we use it and where we use it.

4 . What is an IIFE, what is the use of it?

Answer: An IIFE or Immediately Invoked Function Expression is a function that is gonna get invoked or executed after its creation or declaration.

5 . How can you create a method on an instance of a date which will give you the next day?

Answer: I have to declare a method on the prototype of the Date object. To get access to the current value of the instance of the date, I will use this

Date.prototype.nextDate = function() {
const currentDate = this.getDate();
return new Date(this.setDate(currentDate + 1))
}const date = new Date();console.log(date.getDate());
// 12
console.log(date.nextDate());
//Wed May 13 2020 20:25:38 GMT+0600 (Bangladesh Standard Time)

6 . What’s the difference between event.preventDefault() and event.stopPropagation() methods?

Answer: The event.preventDefault() the method prevents the default behavior of an element. If used in an form element it prevents it from submitting. While the event.stopPropagation() method stops the propagation of an event or stops the event from occurring in the bubbling or capturing phase.

7 . What is the usage of Function.prototype.bind?

Answer: The bind method returns a new function that is bound
to a specific this value or the "owner" object, So we can use it later in our code. The call,apply methods invoke the function immediately instead of returning a new function like the bind method.

8 . What’s the difference between Function.prototype.apply and Function.prototype.call ?

Answer: The only difference between apply and call is how we pass the arguments in the function being called. In apply we pass the arguments as an array and in call we pass the arguments directly in the argument list by comma separating.

9 . Explain Functional Programming?

Answer: Functional Programming is a declarative programming paradigm or pattern on how we build our applications with functions using expressions that calculate a value without mutating or changing the arguments that are passed to it.

10 . What is the Callback function?

Answer: A callback function is a function that is passed as an argument to another function, to be “called back” at a later time.

Junior Web Developer